CO MUSISZ WIEDZIEĆ O GLUTENIE

W ostatnim czasie zrobiła się totalna moda na dietę bezglutenową , stosuje ją wiele gwiazd a półki w popularnych centrach handlowych obstawione są produktami ze znaczkiem przekreślonego kłosa. Niektórzy wręcz zaczęli się panicznie bać o swoje jelita z powodu glutenu. Czy jest jednak czego się bać ? jak twój organizm może reagować na nadmiar glutenu ? i co musisz o nim wiedzieć ? Na te pytania będę się starał odpowiedzieć właśnie w tym wpisie

Więc czym jest gluten ? Gluten to mocne i elastyczne białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu, oraz każdym pożywieniu zanieczyszczonym tymi zbożami. Owies także zawiera znaczną ilość glutenu, jednak jeżeli jego proces przetwarzania przebiega tak aby nie był zanieczyszczony wcześniej wymienionymi zbożami wtedy nie wywołuje problemów u osób z nietolerancją glutenu. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Obecnie 90% światowych upraw pszenicy to pszenica GMO, która niczym nie przypomina tej pszenicy do której nasz organizm przyzwyczajał się przez ponad 10 tysięcy lat stąd nietolerancje glutenu rozpoznaje się u coraz większej grupy osób. Przez 50 lat zanotowano wzrost chorób trzewnych o 400% spowodowany glutenem.

Gluten spożywany przez osoby które mają zdiagnozowaną, niezdiagnozowaną lub ukrytą nietolerancje może uszkadzać kosmki jelitowe i doprowadzać do zaburzeń wchłaniania pokarmu, a nawet zaburzając mikroflorę bakteryjną jelit zmieniać nasz nastrój i prowadzić do depresji .Dzieje się tak ponieważ organizm wytwarza przeciwciała przeciwko zawartej w nim gliadynie (w pszenicy) lub innych prolaminach (np. sekalina w życie).

Żeby was tak jednak nie straszyć. W praktyce wygląda to tak że gluten obecny jest w diecie prawie każdego zdrowego człowieka na co dzień więc wasz organizm jest w stanie jednak przetrawić ten gluten tylko ciężej pracuje jeżeli spożywacie produktów przetworzonych (podczas procesu produkcji żywności przetworzonej zwykle używana jest mąka zawierająca gluten aby zapobiec sklejaniu się masy z której formuje się końcowy produkt) oraz produktów zawierających pszenice, żyto lub jęczmień. Ograniczenie glutenu w diecie z pewnością odciąży wasz organizm, sprawi że poprawi się wasze samopoczucie oraz zmniejszy ryzyko nowotworu. Jednak nie polecałbym narzucać sobie reżimu dietetycznego i całkowicie wyrzucać produkty bezglutenowe z diety. Tym bardziej nie można zastosować diety bezglutenowej u kilkuletniego dziecka ponieważ w tym wieku nabywa ono tolerancje na gluten a na diecie bezglutenowej nie będzie miało na czym jej sobie wyrobić i doprowadzi to do celiaklii.

 

 

 

 

źródła

http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/

http://besthealthyguide.com/gluten-cause-depression-migraines/

Brownstein, D., Iodine: Why You Need It: Why You Can’t Live Without It, Medical Alternatives Press, West Bloomfield, Michigan, 2006.

Książka Paula Pitchforda Odżywianie dla zdrowia 2015r

+własne notatki z wykładów

Advertisements

2 uwagi do wpisu “CO MUSISZ WIEDZIEĆ O GLUTENIE

  1. Witam,
    Mam pytanie o książkę Paula Pitchforda „Odżywianie dla zdrowia”, którą podałeś w źródłach:)
    Czy jest to typowo podstawowa wiedza z zakresu dietetyki, raczej dla ludzi nie mających w tym zakresie dużej wiedzy czy zainteresuje także osobę, która sporą wiedzę na ten temat już posiada?
    Pozdrawiam,
    studentka 4. roku dietetyki 🙂

    Lubię to

    • Jest to książka porównująca wschodnie tradycyjne żywienie z obecną nowoczesną wiedzą o żywieniu.Jest chyba najlepszym kompendium wiedzy na temat właściwości lecznyczych różnych pokarmów.Uważam że ze wzlędu na to jednocześnie może z niej skorzystać osoba która nie ma zielonego pojęcia o dietetyce ale zainteresuje też studentów dietetyki ponieważ ze względu na inne spojrzenie na odżywianie,mase wiedzy na temat różnych rodzajów ziół,zbóż i innych naturalnych produktów i opisanie ich natury na podstawie obserwacji przez wiele pokoleń ludzi wschodu. Pozdrawiam 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s